Süt annelik M.Ö 2250 kalan Hammurabi kanunlarında bile yer almıştır. İyi süt anneliğin özellikleri anlatılmış. 13. yüzyılda Avrupa'da bir çok kadın süt annelik yaparak normal çalışan kadınlara göre daha iyi para kazanırlarmış. Süt annelik neredeyse ilk insandan bu yana anneler birbirlerine destek olurmuşlar.
Eski Türklerde süt annelik Göktürklere kadar dayanıyor. Bazı kriterlere göre süt anne annesi ölmüş bebekleri anne sütüyle besliyormuş. Hatta Hakan'nın süt kardeşi Hakan ölür ve çocukları küçük ise süt kardeşi hakanın çocukları büyüseye kadar devlet yönetimine vekalet edermiş.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Süt annesi |
Türklerden süt annelikle ilgili örnekler vermek gerekirse ;
Muhteşem Yüzyılı izlerken ilk sezonda bir tane Daye Hatun vardı hatırlarsınız. Haremi idare ediyordu. Sultan Süleyman çok düşkündü ona. İşte o kadın süt anne. Daye demek sözlük anlamında süt anne demek. Gerçekte Sultan Süleyma'nın süt annesi, Hafza Sultanın sütü az olduğundan Trabzon kadısının eşlerinden olan Trabzonlu Afife Hatun Sultan Süleyman'ı sütüyle beslemiş ve süt annelik yapmıştır.
Osmanlıda süt anneler sultanların kendi anneleri kadar kıymetli olurlardı. Hatta bazı padişahlar süt anneleri adına cami bile yaptırmıştır. Mesela Sultan 3. Mehmet, süt annesi Halime Hatun adına Gölmarmara Halime Hatun Camii ve Külliyesini yaptırmış.
Süt anneler (dayeler) o kadar kıymetli ki Osmanlıda eğer padişahın kendi annesi ölmüşse merasimlerde onun yerine bulunurlarmış. Genellikle önemli, mevki sahibi devlet adamlarıyla evli olurlarmış.
Hatta Osmanlıda süt banka bile kurulmuş. 19.YY sonlarında çocuk ölümlerinin artmasından dolayı kurulmuş bu vakıf. Süt Damlası Vakfı annesini ememeyen bebeklere süt temin ediyordu. Kontrol edilebilmesi için her kadın, sütünü verdiği çocuğu biliyordu.
Süt annelik bizim geçmişimizde çok önemli yer tutuyor. Bu gün bu konuya bu kadar yabancıyız anlamış değilim. Eski önemini kazandırmak için #sütannemolurmusun projesini hep birlikte sahip çıkalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder