21 Kasım 2014 Cuma

Elif : Lal'in Süt Alerjisi -2-


Günümüzün çocukları ‘”naylon çocuklar” demiş ünlü bir düşünür (annem olur kendisi).Şaka bir yana doğruluk payı var.”Siz çok dikkat ediyorsunuz ya hep ondan” diyen bilimsellikten uzak düşünür yorumlarını çöpe atacak olursak ;mahvettiğimiz doğa,tarım alanları,küstürdüğümüz tohumlar şimdi intikam alıyor işte.
Çocuğunuza semt pazarından aldığınız elmayı verdiğinizde amanda ne sağlıklı besliyorum diyorsunuz ya demeyin!Aslında zirai ilaçlardan oluşan kimyasal kokteyli sunuyorsunuz.Ve bu kimyasal düzeyde yaşam (sadece meyve,sebze değil elbet) alerjik bünyeye temiz bir yol açıyor maalesef.Sağ olsunlar bizde o temiz yoldan nasibimizi fazlasıyla aldık.

Bu yola temiz dediğime bakmayın.Çok bulanık aslında.Şöyleki her şey muğlak.Net olarak teşhis zor.Yani doktora gittiniz test yaptı ve bir şey yok.Ama yine de alerji olabilir.Neye alerjisi olduğu ise tam bir muamma.Deneme yanılma yoluyla artık siz bulacaksınız.(Bir besine alerjisi olan çocukta genelde çoklu besin alerjisi de bulunur;aklınızda olsun.)Yani öyle doktorlardan çok bir şey beklemeyin.Top sizde artık.Konu alerjiyse her çocuğun yolu ayrı.
Bizde teşhis  yolu gastroenterologdan başladı.Eğer sizde bizim gibi kanlı kaka ile karşılaştıysanız sakın bezi atmayın.Önce bir gaita testi yapacaklardır.Çünkü tahmin ettiğiniz gibi başka bir hastalığında belirtisi olabilir elinizdeki bez.Lal'in tahlillerinde laktoz intoleransı dışında herhangi bir şey yoktu.Bu bizi alerjiye bir adım daha yaklaştırdı.Ve hemen bir alerji uzmanına yönlendirildik.

Bu önemli bence.Birçok kişiden tedaviye gastroenterolog ile devam ettiklerini duydum.Bence yanlış bir yol.Çünkü bu bir alerji ve pek çok şeyide kapsamaya başladığını ileriki günlerde daha net anlıyor insan.


Görüştüğümüz alerji uzmanı kan yoluyla kendi hazırladığı alerji paneline baktırmamızı istedi.Lal tam 3 aylıktı.Onun kan vermesi benim için bir kabusa dönüştü elbette.Lal'den kanı aldıktan sonra hemşire benimle de ilgilenmek zorunda kaldı.Sonrasında da birkaç kere kan verdi Lal ama ben ilkinde yaşadığımı hiç yaşamadım.Bazı yeteneklerini zamanla geliştiriyor anneler sanırım.Güçlü durabilme,çocuğunu iğne yapılırken tutabilme falan hep sonra gelişti bende.

Lalikomun bu kan testleri de pırıl pırıldı.Fakat zaten 3 yaşından önce testlerin doğruluk payı yokmuş.Hatta genelde çıkmazmış testlerde.Ve tabii ki asıl macerada böyle başlıyor.Lal'in belirtileri inek sütü alerjisiydi o tamam.Artık diğer besinleri üç gün kuralına göre deneyecektik.Baya sürprizlerle dolu bir hayat bizi bekliyordu yani.
Lal daha ek gıdaya geçmediği için diyeti benim yapmam gerekiyordu.Benim süt ürünleri dışında  pek bir şey kesmeme gerek kalmadı.Her şey diyetle normale dönmüştü.

Diyet listemiz tahmininizden uzundur sanırım.Peynir,yoğurt,kefir,içinde süt bulunan herhangi bir yiyecek,tereyağı ve tüm paketli ürünler bu diyetin içinde.(Neredeyse bütün paketli ürünlerde peynir altı tozu mevcut).Markette alacağınız herşeyin arkasını okumaya ve size uzatılan her yiyeceği sorgulamaya alışın.

Tabii birde emziren anne için kalsiyumun önemi var.Mutlaka dışarıdan kalsiyum takviyesi alınmalı ve beslenmeye çok dikkat edilmeli bu diyet döneminde.Çünkü sizin sütünüz onun ilacı,mucizesi.

Diyet listesi başta çok göz korkutur.Ama inanın sonra hayat çok rahatlar.İnsanların her durumu kurtaracak muhteşem çözümleri oluyor.

Gün gelir nasıl adapte olduğunuza ve benim gibi hala ne çok yiyebildiğinize şaşar kalırsınız.

Elif Avcı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...