12 Aralık 2014 Cuma

Lal'in Süt Alerjisi: Süt Alerjisinde Neden Keçi Sütü Olmaz


Bir bebeğiniz varsa akıl vereniniz çok olur. Kötü bir şey değil elbette fikir almak ama siz siz olun araştırmadan bebeğiniz üstünde hiç bir şey denemeyin. Zira bebeğinizi tuzlamanızı önerenler, karınca yağı sürün diyenler, ağzını karbonatlı su ile silmeniz için akıl verenler ilk günden yakanıza yapışacaklar. Kötü niyetle mi? Asla!
Konu bir bebekse kimse kötü niyetli olmuyor ki zaten. Herkes kendi tecrübesini, duyduğunu, gördüğünü paylaşıyor. Bunu yaparken de bir faydam olsun diye düşünüyor. Bazen bu fikirlerden şahane şeyler çıkmakla birlikte, pek çok hurafeyi de size muhteşem bir bilgiymiş gibi anlatanlar oluyor. İşte inek sütü alerjisi olan bir bebeğe, keçi sütü verin bilgisi şahaneymiş gibi duran ama pek de şahane olmayan bir bilgi.

Nedenine gelecek olursak, alerji için uyguladığınız diyette inek sütüne çapraz reaksiyon gösteren gıdalardan da kaçınmanız gerekiyor. Keçi, koyun sütü de bu çapraz reaksiyona giren besinlerden. Keçi sütünün protein yapısı %80 oranında inek sütü ile aynı diyor kaynaklar. Hatta bazı doktorlar eğer bebeğiniz keçi sütüne reaksiyon göstermezse inek sütü alerjisi teşhisini sorguluyorlar yeniden.

Bunun yanında badem sütü, susam sütü ve soya sütü gibi farklı önerilerde çıkacak karşınıza. Kuruyemişler ve susam oldukça alerjik hatırlatırım. Genelde bu tarz şeyler genç ve yetişkin hastalarda tavsiye ediliyor diye biliyorum. Denemek istiyorsanız da mutlaka doktorunuza danışıp deneyin derim. Bizi sorarsanız hiçbirini denemedik.

Birde tabii keçi sütü mü inek sütü mü tartışmaları çok revaçta son dönemde. Lal'in alerjisi bittiğinde ve süt ile barıştığımızda tercihim keçi sütünden yana olacak. Keçi sütü inek sütüne pek çok açıdan fark atıyor. Vitamin ve mineraller açısından çok daha zengin olan keçi sütü aynı zamanda anne sütünün yapısında bulunan A2  kazein proteini içeriyor. Oysa inek sütü  A1 kazein ağırlıklı ve bilim dünyası hakkında pek iyi şeyler söylemiyor. Aynı zamanda keçi sütünün yağ oranı daha fazla. Gerçi miktarından çok yağ türü farklılığı önemli. Bu farklılık sayesinde sindirimi kolaylaşıyor. Ve tabii laktoz intoleransı olanlar içinde laktozunun daha düşük olması bir avantaj.


İşin aslı bu hayvancağızların sütü kendi yavruları için , bizim sütümüz bizim yavrularımız için. İnsan yavrusuna en uygun süt annesinin sütü ama bitince yeni bir kaynak gerekiyor. Bu durumda benim için anne sütüne en yakın kaynak ilk tercih olacaktır.

Elif Avcı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...