16 Ocak 2015 Cuma

Lal'in Süt Alerjisi : Çocuklarda Egzama

Son 51 yılın soğuklarını misafir etti İzmir. Burnumuzun ucunu dışarı çıkaramadığımız o günlerde ev içi aktivite sorunsalımız başladı. Her duruma adapte olan anne kafası bunun da üstesinden geldi evelallah ama düzen müzen kalmadı bu sırada, o ayrı.


Öncelikle yeterince yorulmayan, görsel hafızası tatmin olmayan bebe uykuya geçişlerde sıkıntılar yaşadı. Hayatımızda pek yeri olmayan televizyon sınırlıda olsa biraz daha fazla kendine yer açtı ve annenin ruh sağlığı biraz daha manik-depresife kaydı. Ama asıl önemlisi dışarısı soğuk, evi ısıtalım diye abartınca Lal hanımda egzamalar hortladı.

Lal daha 4 günlük minik bir bebekken bile dermatiti vardı. Geçtiğimiz ilkbaharda ise Lal'in 18 aylık olduğu sıralarda en yoğun egzamayı yaşadık. Egzama için neredeyse bütün koşullar mevcut Lal'de. Besin alerjisi ve saman nezlesi var mesela. Cildi dışarıdan gelen pek çok şeye tepki gösteriyor. Herhangi bir meyveyi yerken suyunun biraz cildine temas etmesi kabarması, kızarması için yeterli. Yünlü şeyler giyemez ve zaten giydirmek istesenizde giymez.

Egzamanın pek çok sebebi var. Öncelikle aile geçmişinde egzama, alerjik astım, saman nezlesi gibi şeyler varsa sonuca şaşırmamak gerek. Bir diğer neden ise besin alerjisi. Özellikle inek sütünün besinlere yönelik alerjik tepkilerde önemli bir yeri var. Ve elbet cilde doğrudan temas eden şeylerde etken olabilir. Doğal pamuklu giysilerin dışında kalan her şey(özellikle yünlü giysiler), kremler, losyonlar ve en önemlisi deterjanlar.

Gelelim neler yapabiliriz kısmına. Öncelikle doktorunuzla görüşmekte fayda var. Her çocuk aynı değil, her egzama aynı değil. Dolayısıyla her tedavi de aynı olmayacaktır. Ama bazı genel geçer kurallar da var elbet.

1-Öncelikle evi çok ısıtmayın. 22-23 dereceler uygundur. Havanın kuruması egzamayı besler. Havayı nemlendirmekte fayda var. Fakat buhar makinelerini kesinlikle tavsiye etmem. Bu makineler maalesef bakteri üretiyor ve alerjik astımı tetikleyebiliyor diye okumuştum. Doğal yolları tercih edin.

2-Çok sık banyo yaptırmayın. Her defasında köpüklü banyoya da gerek yok. Lal kışın gün aşırı yapıyor, yazın her gün. Egzamalı dönemlerde her gün ılık su ile duş alsada , köpüklü banyoyu haftada 1-2 kez yapıyor. Bu arada banyo suyuna mısır nişastası karıştırmak çok iyi geliyor.

3-En önemlisi vücudu nemli tutmak. Çok sert kurulamayın ve nemli kalan cilde doktorunuzun önerdiği bir nemlendiriciyi sürün. Sabah ve akşam şeklinde kremlemekte fayda var. Bence daha fazlası da cildin nem dengesi için zararlı. Piyasada atopik ciltler için satılan pek çok krem var.

4-Pamuklu giysileri tercih edin.


5-Sabun tozundan uzak durun. Sabun tozu tam olarak durulanmadığı için kalıntı bırakıyor maalesef. Bebekler için satılan organik sıvı çamaşır deterjanları var. Aslında en güzeli sabun cevizi denilen bitki. Lal doğduğu günden beri sıvı çamaşır deterjanı kullanıyorum. Son 1 yıldır sabun cevizi de kullanmaya başladım. Özellikle egzamalı ciltler için bir mucize. Bulaşık, ev temizliği hatta kişisel temizliğiniz için bile kullanabileceğiniz tam anlamıyla doğal sabun işte size. Ben internet üzerinden satın alıyorum.

6-Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama yumuşatıcıyı eve bile sokmayın. Sıvı deterjanda da,sabun cevizinde de yumuşatıcıya gerek yok zaten.Ama siz kendinize de kullanmayın, size de yazık. Ben yumuşatıcı yerine elma sirkesi kullanıyorum. Çamaşırlarım yumuşacık oluyor, üstelik koku da bırakmıyor.

Birde şu kortizon içeren krem meselesi var. Doktorunuz muhtemelen önerecektir. Ben kullanmamayı tercih ettim. Kortizon tedavi edici değil baskılayıcı demişti bir arkadaşım.Yani evet kullanırken egzama yok olacak ama bırakınca yine başlayacak. Bunun yanında kısa süreli kortizon kullanımlarının sorun teşkil etmediğide söyleniyor. Karar sizin. Aklınıza yatan ve çocuğunuz için iyi olduğunu düşündüğünüz şey sizin için doğrudur zaten.

Son olarak yaz gelse de içimiz ısınsa yahu! İki gün kış geldi İzmir'e bizdeki isyana bak. Her mevsimi sevsem de yazın yeri ayrı. Kim sevmez tiril tiril giyinip, deniz kenarında yürümeyi. Hem yaz geldi mi egzama falan da kalmıyor.


Anne Kafası- Elif Avcı


Lal'in süt alerjisi ve Elif'in diğer yazılarını okumak için tıklayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...